HTML

made in hungary

Friss topikok

Címkék

2006 (2) ateizmus (1) átverés (1) bdsm (1) bernadett (1) beszéd (1) body (1) buiding (1) bujáki (1) covid19 (1) czibók (1) deviza (1) devizahitel (1) dopman (1) edzés (3) elhízás (1) elitepain (1) elmebaj (1) facebook (1) fájós (1) fehérje (1) fidesz (1) fitness (2) fogyás (2) freestyle (1) génterápia (1) gyakorlat (1) gyorsúszás (1) gyűjtemény (1) gyurcsány (1) has (1) hasazás (1) hasizom (1) hát (1) hátizom (1) helyi (1) hitel (1) hotspot (1) hülyék (1) hungary (1) idézet (1) isten (1) János (1) jézus (1) jóga (2) kálmán (1) kobra (1) koronavírus (1) lapos (1) Lázár (1) lopás (1) magyar (1) megosztás (1) merev (1) mnb (1) mobile (1) molekuláris (1) mood (1) mszp (1) nőverés (1) nyújtás (1) olga (1) orosz (1) öszöd (1) pc (1) pictures (1) piramis (1) plank (1) pogácsa (1) pszicho (1) raiffeisen (1) shake (1) simor (1) skizofrénia (1) sör (1) sörhas (1) tánc (1) terápia (1) testépítés (1) titok (1) tömegnövelő (1) torna (1) tudathasádás (1) vállak (1) vásárlás (1) vírus (1) víz (1) vízfogás (1) whey (1) wifi (1) workaut (1) yoga (1) youtube (1) zabpehely (1) zabpehelyliszt (1) zsírégetés (1) Címkefelhő

Testépítés- A titok

2016.08.30. 17:17 Kistehén

 10565287_10202019434319668_3167096667069089076_n.jpg

"Testépítés... Mi a titok?

Mostanában sokan szólítanak meg a teremben, és kérdezgetnek erről – arról, edzésről, étkezésről, és legfőképp doppingszerekről. Valahogy mindenki, főleg a 18-20 éves fiatalok a koxban keresi a megoldást, pedig nem ott van. Mindenki arra kíváncsi, hogy mi a titok? Elárulom...nincs titok! Nincsenek csodaszerek, sem titkos módszerek. Mégis, hogy lehet fejlődni és izmot építeni? Idő, idő, idő! Türelem, sok év tudatos és következetes munkája, józan életmód, rendszeres edzés legalább heti 4-5 alkalommal, normális táplálkozás, napi 5-6 szilárd étel formájában, ami minőségében és mennyiségében is megfelel (nem fehérje shake és protein csoki!!) – ez a titok! Nem a dopping!

Az a baj, főleg az utóbbi években lett ez trend, amióta minden elérhető az interneten, hogy a fiatalok a végén akarják kezdeni a dolgot: Mit szedjek, mit szúrjak, hogy izmos legyek? SEMMIT! Nem a doppingszerektől leszel izmos, hanem az edzéstől, kajától, és évek kemény és következetes munkájától! Az emberi test egy nagyon bonyolult és precíziós gépezet. Mindennek megvan a maga helye, zseniálisan működnek különféle rendszerek egymással kölcsönhatásban. Idegrendszer, kiválasztó rendszer, hormonális rendszer, emésztő rendszer, stb. stb. Ha ebbe belenyúlsz külsőleg bevitt kemikáliákkal, olyan rombolást idézhetsz elő, amibe belehalhatsz!! Ez nem játék! Az evolúció úgy alkotta meg az emberi testet, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a környezetünkhöz és a különféle külső környezeti hatásokhoz, így a súlyzós edzéshez is. Ha elkezdesz rendszeres súlyzós edzést végezni, a tested alkalmazkodni fog a terheléshez, de ez nem egyik napról a másikra történik, nagyon lassú folyamat. Neked és a testednek is meg kell tanulni a folyamatot, hogyan edz, hogyan étkezz, stb. stb. Ez sok év kísérletezése, az elején senki nem tudja, hogy számára mi fog beválni, mivel minden ember más. Szépen fokozatosan kell terhelni magunkat, hogy a testünk képes legyen felvenni a ritmust. Elkezdenek erősödni és fejlődni az izmok, aztán a test érzékeli, hogy ezekhez az izmokhoz erősebb szalagok és vaskosabb csontozat kell, így azt is elkezdi erősíteni. Ez roppant lassú folyamat. Doppingszerekkel nem lehet felgyorsítani, csak tönkretenni! Az étkezés ugyan ilyen, nem csinálhatod azt, hogy egyik nap még megeszel 2 vajas zsemlét, következő nap pedig kitalálod, hogy testépítő akarsz lenni, és megeszel 1,5 kg húst. Képtelenség, a gyomrod, a hasnyál mirigy, és az egész emésztő rendszer nem lesz képes felvenni a tempót és tönkre teszed magad. Türelem játék ez, szépen fokozatosan kell terhelni magadat, és meg kell találni azt a módot, ami a számodra leginkább beválik mind edzés, mind pedig étkezés terén. És a koxot felejtsd el! Addig legalábbis, amíg a tested képes lesz befogadni és optimálisan hasznosítani, de ez több év múlva lesz. Nyomhatsz 2 hónap edzés után is bármit, ha hülye vagy, de azzal csak tönkreteszed magad! Türelem...

Minden ember más, van, aki gyorsabban fejlődik, míg mások lassabban. Mindenkinek mások az igényei, van, akinek a nagy súlyos edzés hoz eredményt, mások a kisebb súlyos izolált edzést részesítik előnyben. Van, akinek elég napi 200-300 g szénhidrát, és már ettől is óriásit fejlődik, másnak nem elég 500-600 g sem. Mindenki más és más, leírhatnám, hogy én hogyan edzek, mit eszek, milyen kiegészítőket használok, de ez nem garancia, hogy másnak is működni fog. Vannak alapelvek: egyél sokat, edz keményen, stb. de mindenkinek önmagának kell megismerni, hogy a testének mi az optimális.

Egy másik fontos tényező a genetika! Szomorú, de mindenki sajnos nem alkalmas arra, hogy izmos legyen. Ez szopás! Az, hogy mennyi izmot képes megkötni a tested, és az milyen formában, milyen arányban helyezkedik el genetika kérdése. Van, aki alig edz karra, mégis 55 cm-es a bicepsze. Más minden szögből kínozza a karizmokat, mégsem fejlődik. Genetika... A profik testépítők nem azért olyan nagyok és jók, mert tonnaszám eszik a húst, és öntik magunka a doppingszereket. Hidd el nem csinálnak semmit másképp, mint mi. Ismerek személyesen is pár elit profit, nevetséges, hogy milyen kis dózisokat használnak, és milyen kis adagokat esznek. Big Ramy 146 kg színpadon, szárazon! Hogyan? Genetika! Nem eszik többet, mint egy átlagos testépítő, csak az ő szervezete jobban hasznosítja a tápanyagot – szerencsés alkat. A profik azért ilyen izmosak, mert erre születtek... genetika. Az ő testük optimálisan hasznosítja a tápanyagot, és olyan izom formákat örököltek, amik szépen mutatnak, esztétikusak. Akárki nem alkalmas arra, hogy testépítő legyen, hiába van meg az elszántság, ha nincs meg a genetika, akkor bármit csinálhatsz, bármennyit edzhetsz, bármennyit zabálhatsz, magadba szúrhatsz liter szám bármilyen koxot, nem leszel jó. Ez nem jelenti azt, hogy fel kell adni, csak mindenki mérlegelje józanul, hogy számára mi a jó, és mennyi tehetség van benne. Mindenkinek más az útja. Csak azért, hogy valaki izmos legyen nem éri meg tönkretenni magát. Figyelni kell a testet, hogy hogyan reagál edzésre, kajára, kiegészítőkre. A test nem hülye, jelzi, ha valami gáz van. De ezt észre kell venni!

Egy másik összetevő: kiegészítők. Egyes emberek totál tévhitben élnek, és csak a doppingszerekben keresik a megoldást. Azt hiszik léteznek titkos csodaszerek, amiktől hipp-hopp meg lehet nőni. Nem a koxtól leszel izmos! Edz, egyél, pihenj, ezt csináld éveken át, és nézd meg mi történik. Használj némi táplálék kiegészítőt, alapokat, fehérjét, vitaminokat, de a kaján legyen a fő hangsúly, a táp. kieg. nem helyettesíti a rendes ételt!! Legyél türelmes, 2 hét alatt semmi nem fog történni. Ha sok év edzés után, amikor már megismerted a testedet, és elérsz egy olyan szintet, hogy bármit csinálsz nem fejlődsz, akkor el lehet gondolkodni valamiféle kiegészítő (dopping) használatán, de senkinek sem ajánlom! „Persze, nyomod a szar álszent szövegedet, pedig itt mindenki koxol” szokták mondani a kis srácok, amikor óva intem őket a koxtól. A testépítésben jelen van a dopping használat, ez tény. Hazugság lenne azt állítani, hogy senki nem használ semmit. Lehet használni ezt-azt, de ésszel, és mértékkel! És nem 2 hét edzés után, hanem majd 3-4-5 év elteltével, amikor kihoztad magadból a maximumot, és nem tudsz máshogy fejlődni. Az is teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi és milyen dózis válik be. Mégis honnét tudhatod neked mi a jó? Sehonnét. Senki nem tudja megmondani. Ezt magadnak kell megtalálni, kikíséretezni. Orosz rulett.

Konklúzió: Nincs titok! Sem csodaszerek! Edzés, kaja, nyugodt életvitel, és türelem – ezek vezetnek sikerre. Aztán majd X év után, amikor elérted a genetikai határaidat, és akármit csinálsz, nem fejlődsz, akkor el lehet gondolkodni, hogy mit lehetne használni. De nem 17 évesen, hanem majd 23-24 körül."

forrás: Christian Andrasek facebook

Szólj hozzá!

Címkék: edzés testépítés titok

A bejegyzés trackback címe:

https://hunorka.blog.hu/api/trackback/id/tr2911662708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása